Αφιέρωμα στον αείμνηστο δάσκαλο και ιδρυτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αΐμονα "Ο ΠΛΑΤΩΝ"

 

kontogiannis new

Βιογραφία

Ο Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννης γεννήθηκε στον Αΐμονα στις 18 Νοεμβρίου 1939. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αΐμονα και στη συνέχεια στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου. Εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου το 1957. Το 1960 επελέγη στο στράτευμα ως Έφεδρος Αξιωματικός πυροβολικού. Διορίστηκε δάσκαλος το 1963 και υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία ως το 1974 που αποσπάστηκε στις Ελληνικές τάξεις των Ελληνοπαίδων Εξωτερικού στην Δυτική Γερμανία. Παρακολούθησε Πρόγραμμα Πανεπιστημιακής Μετεκπαίδευσης ενός εξαμήνου στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή του Muenster της Γερμανίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1979 και υπηρέτησε για έξι χρόνια στα χωριά Χώνος και Αΐμονας. Το 1983 ίδρυσε τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αΐμονα «Ο ΠΛΑΤΩΝ»03theatro1964 no2 όπου διετέλεσε πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος.

Το 1984 διοργάνωσε με επιτυχία την πρώτη χοροεσπερίδα που έγινε στον Αΐμονα. Εκείνη την βραδιά εκτέθηκαν διάφορα χειροποίητα υφαντά και κεντήματα από τις κοπέλες του χωριού. Ακολούθησε το έμμετρο του που έχει γράψει ο ίδιος ο δάσκαλος «Ο ΑΪΜΟΝΑΣ», που παρουσιάζει την καθημερινότητα στο χωριό, αλλά και το γεγονός που οι νέοι έφευγαν από το χωρίο για να εγκατασταθούν στις πόλεις.

04sx giorth 1985

Όλο το έργο είναι γραμμένο σε στίχους και το παρουσίασαν παιδιά του Δημοτικού Σχολίου της εποχής. Η όλη βραδιά πλαισιώθηκε από ντόπιους καλλιτέχνες τόσο στην παρουσίαση των κεντητών όσο και στο γλέντι που ακολούθησε. Η όλη βραδιά μάλιστα καταγράφηκε σε βίντεο

Διετέλεσε Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Βοριζίων από το 1986 ως 1987. Ανακηρύχτηκε Επίτιμος Δημότης της κοινότητας Βοριζίων με αριθμό Πράξης 5 / 1987 του Κοινοτικού Συμβουλίου Βοριζίων στις 17 Μαΐου 1987. Διετέλεσε Διευθυντής στο 30ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου από το 1988 ως το 1990, στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου από το 1990 ως το 1993 και στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου από το 1993 ως το 1997.

Υπηρέτησε ως προϊστάμενος από το 1997 ως το 2000 στο 2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει πάρει διπλώματα και επαίνους για τη συγγραφική του δραστηριότητα από τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ηρακλείου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στις 30 Ιανουαρίου 1990 και Νίκου Καζαντζάκη στις 30 Ιανουαρίου 2002, καθώς και άλλα.

aponomh plaketas

Σε χοροεσπερίδα στις 24 Μαρτίου 2003 με την αναλαβή καθηκόντων του νέου Συμβουλίου τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα σαν Επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΠΛΑΤΩΝ».

Κατά τη θητεία του ως Δάσκαλος και Διευθυντής έλαβε μέρος σε παιδαγωγικά συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια ενώ διοργάνωσε θεατρικές παραστάσεις, που έχει γράψει ο ίδιος, εξωσχολικές εκδρομές και χοροεσπερίδες.

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος εκτύπωσε ημερολόγιο του Συλλόγου, για το έτος 2015 το οποίο ήταν αφιερωμένο στο έργο του δασκάλου.

05 HMEROLOGIO KONTOGIANNIS

Η συγγραφική του δραστηριότητα είναι μεγάλη καθώς έχει γράψει δοκίμια, ποιήματα, πεζογραφήματα και θεατρικά έργα στις εφημερίδες ΠΑΤΡΙΣ, ΤΟΛΜΗ, ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΑΛΛΑΓΗ αλλά και σε διάφορα περιοδικά και σχολικά περιοδικά. Μέχρι πρόσφατα συνέχιζε ακούραστα το πλούσιο συγγραφικό του έργο μέχρι πρόσφατα από το Ηράκλειο όπου ζούσε. 

Ο Εμμανουήλ Κοντογιάννης δεν έπαψε ποτέ να αγαπάει το χωριό του να το προβάλλει και να το κάνει γνωστό στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε ούτε καν και ιστοσελίδα μας www.aimonas.gr.

Δυστυχώς η μοίρα και ο Χάρος δεν άφησε αλάβωτο το Εμμανουήλ Κοντογιάννη και στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 άφησε την τελευταία του πνοή στο Ηράκλειο όπου διέμενε.

Ο σημερινός πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αΐμονα "Ο ΠΛΑΤΩΝ" και εφημέριιος της ενορίας μας πατήρ Θεόδωρος Σηφάκης εκφώνησε επικήδειο λόγο για τον Εμμανούηλ Ανδ. Κοντογιάννη, ενώ ο συγχωριανός μας Δημήτριος Βασ. Σαμόλης αποχαιρέτησε με τον δικό του έμμετρο τρόπο τον Δάσκαλο Κοντογιάννη.

Ο Αΐμονας και η τοπική κοινωνία συγκλονίστηκε. Ακόμα και ο κόσμος του διαδικτύου θρήνησε αφιερώνοντας άθρα αφιερωμένα στο έργο του και με σχόλια χωριανών και φίλων μέσω του κοινωνικού δικτύωσης facebook. 

Βιβλιογραφία

aimonas small

 

- ΑΪΜΟΝΑΣ Παράδοση - Ιστορία - Μνημεία - Λαογραφία (1986) - Διαβάστε αποσπάσματα
- Βαλσαμόνερο «Το Ερειπωμένο Μοναστήρι» 
(1986)
- Βορίζα «Το χωριό των καπετάνιων»
 (1987)
- Οι εκδηλώσεις μας 
(1988)
- Αναμνήσεις 
(1989)
- Εμπειρίες από τη σχολική ζωή 
(1990)
- Της μοίρας τα τερτίπια
 (Θεατρικό έργο, δημοσιευμένο στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»)
- Της μοίρας τα τερτίπια 2 (Θεατρικό έργο, ακυκλοφόρητο)

Όλος ο Αΐμονας, οι Αϊμονιώτες εντός και εκτός Κρήτης καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΠΛΑΤΩΝ» θρηνούν για το δάσκαλο, πρόεδρο, άνθρωπο Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννη.

Ας είναι το Αϊμονιώτκο χώμα ελαφρύ που τον σκεπάζει.

 

Με πολύ σεβασμό και εκτίμηση Βασίλης Σαμόλης - Υπεύθυνος ιστοσελίδας

 

Δείτε όλα τα τελευταία νέα μας