Καλλιτέχνες Παλαιότεροι

Ο Αΐμονας έχει αναδείξει και συνεχίζει να αναδεικνύει ολοένα και περισσότερα μουσικά ταλέντα.

Οι πιο γνωστοί και καταξιωμένοι του χωριού είναι οι ακόλουθοι: 


Μιχάλης Συγλέτος (Γέρο - Συγλέτος)

gero sygletos

 Γεννήθηκε το 1851 και πέθανε το 1957 στον Αΐμονα σε ηλικία 106 χρονών. Η καταγωγή του ήταν από τα Σφακιά και το πραγματικό του επίθετο ήταν Σφακιανάκης αλλά ερχόμενος στον Αΐμονα υιοθέτησε το επίθετο από την οικογένεια των Συγλέτηδων. Ήταν ο πιο παλιός λυράρης του χωριού αλλά και από τους παλαιότερους της Κρήτης. Έγραψε τη δική του ιστορία παίζοντας σκοπούς της εποχής του, αλλά και συνθέτοντας δικούς του σκοπούς. Δυστυχώς δεν έχουν ηχογραφηθεί, επειδή τον καιρό που οι Πρωτομάστορες ηχογραφούσαν ο ίδιος απουσίαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Σμύρνη. Μετά την επιστροφή του είχε εμπλουτίσει το ρεπερτόριο και ήταν ίσως ο πρώτος στην περιοχή που έπαιξε νησιώτικα τραγούδια. Ήταν πολύ αγαπητός τόσο στο χωριό όσο και στα τριγύρω χωριά, όπου τον καλούσαν αρκετές φορές να παίξει. Ο Γέρο - Συγλέτος ήταν ο πρώτος λυράρης που έπαιξε μετά το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο στην πρώτη εκδήλωση για το Αρκάδι.

 


Βασίλειος Αντ. Σαμόλης

vas samolis

Γεννήθηκε το 1909 και έζησε ως το 1997. Ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά του Σαμολοαντώνη και το μόνο που έπαιζε λύρα. Έπαιξε σε αρκετούς γάμους και βαφτίσια στο χωριό. Από ότι λένε οι παλαιότεροι ήταν καλός λυράρης, μαντιναδολόγος και χορευτής. Πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στα βουνά της Αλβανίας. Μετά την επιστροφή του υπηρέτησε ως χωροφύλακας στην Πλάκα, στην Ελούντα και σε τριγύρω χωριά . Είχε επισκεφτεί το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα και τους Αγίους Τόπους. Τα τελευταία του χρόνια έζησε στις Βούτες Μαλεβυζίου, όπου έχτισε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Χριστού. Ο Βασίλειος Σαμόλης σταμάτησε σχετικά νωρίς να παίζει λύρα αλλά δεν έπαψε ποτέ να αγαπάει την Κρήτη, τη μουσική και τη μαντινάδα.


Γεώργιος Κοντογιάννης (Ράφτης)
gio kontogiannisΓεννήθηκε το 1933 και έζησε ως το 2001 στον Αΐμονα. Ήταν από τους παλιούς παραδοσιακούς καλλιτέχνες. Ξεκίνησε να παίζει μαντολίνο σε γάμους, βαφτίσια και πανηγύρια μαζί με το Γέρο - Συγλέτο και φυσαρμόνικα την εποχή που έκανε την εμφάνιση της η ευρωπαϊκή μουσική στην Κρήτη. Μετά τη στρατιωτική του θητεία ασχολήθηκε με το λαούτο. Κατά τη Γερμανική κατοχή έπαιξε με το Νίκο Ξυλούρη στο διπλανό χωριό Χώνος. Είχε παίξει στο πλάι του συγχωριανού Στέλιου Συγλέτου αλλά και με τους Κώστα asdfsadfΜουντάκη, Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη), και Μιχάλη Φλουρή από τη Θεοδώρα (γνωστό και ως Καρεκλά καθώς ήταν μαθητής του γνωστού λυράρη Καρεκλά από το Ρέθυμνο). Παράλληλα με τη μουσική εξασκούσε και το επάγγελμα του ράφτη αρχικά στο Ηράκλειο (Καμαράκι) και αργότερα στο χωριό. Έραβε κουστούμια και παραδοσιακές φορεσιές. Τα τελευταία του χρόνια έπαιζε λαούτο με το σύντεκνό του Μιχάλη Σαμόλη. 


Στέλιος Μιχ. Συγλέτος

st sygletosΓεννήθηκε το 1937 στον Αΐμονα. Έπαιζε λύρα σε γάμους και βαφτίσια με το συγχωριανό του λαουτιέρη Γεώργιο Ιωσ. Κοντογιάννη ή Ράφτη. Επίσης έχει παίξει με το γνωστό λαουτιέρη Κοτσιφό στο Ρέθυμνο και με το κοντοχωριανό Γιώργο Μαυράκη (Σηφογιώργη) από τη Δαμάστα. Έχει συνεργαστεί και με τους Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρωγιάννη), Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη και Αλέκο Κοκκαράκη. Σταμάτησε να παίζει λύρα σχετικά νωρίς. Το 1964 ξενιτεύτηκε για λίγα χρόνια στην Γερμανία. Όταν επέστρεψε ασχολήθηκε με το εμπόριο πουλώντας λαχανικά και φρούτα. Από το 1980 ζει στο Ηράκλειο, όπου από το 1986 μέχρι το 2003 είχε σούπερ - μάρκετ στο Ξηροπόταμο Ηρακλείου, που μπορεί να θεωρηθεί δεύτερος Αΐμονας, λόγω των πολλών Αϊμονιτών που μένουν εκεί.

 

 


Ανδρέας Εμμ. Πάγκαλος

and pagkalosΓεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1936 στον Αΐμονα και είναι το τελευταίο παιδί της πολυμελούς οικογένειάς του. Μικρός βίωσε την γερμανική κατοχή και μεγάλωσε με στερήσεις όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Παίζει αυτοδίδακτα λαούτο από την ηλικία των 17. Επαγγελματικά έπαιξε πρώτη φορά με το συγχωριανό λυράρη Στέλιο Συγλέτο. Επίσης έπαιξε με πολλούς λυράρηδες από τα τριγύρω χωριά μέχρι 35 ετών. Δεν ασχολήθηκε στην συνέχεια επαγγελματικά καθώς μετακόμισε στην Αθήνα και αφοσιώθηκε στην οικογένεια του.

 

 


Μανόλης Κοντογιάννης

man kontogiannisΓεννήθηκε στον Αΐμονα το 1942. Σε ηλικία 15 ετών, ο θείος του και ξακουστός λυράρης Μιχάλης Συγλέτος (Γερο – Συγλέτος) του χάρισε τη λύρα του. Έτσι ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του, παρακολουθώντας τους άλλους λυράρηδες με πολλή προσοχή. Δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη λύρα, αλλά έπαιζε σε παρέες και σε γάμους που γίνονταν στο χωριό, με τη συνοδεία του ξαδέρφου του Γεωργίου Κοντογιάννη (Ράφτη). Από το 1963 ζει στον Πειραιά και σήμερα είναι συνταξιούχος του ΟΛΠ.

 

Μετά την πάροδο των χρόνων η μουσική παράδοση συνεχίσε η νεότερη γενιά καλλιτεχνών.