Συγγραφείς του Αΐμονα

Δειτε παρακάτω τους συγγραφείς που έχει το χωριό μας

 

 

 


Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννης

kontogiannis new

Ο Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννης γεννήθηκε στον Αΐμονα στις 18 Νοεμβρίου 1939. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Αΐμονα και στη συνέχεια στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου. Εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου το 1957. Το 1960 επελέγη στο στράτευμα ως Έφεδρος Αξιωματικός πυροβολικού. Διορίστηκε δάσκαλος το 1963 και υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία ως το 1974 που αποσπάστηκε στις Ελληνικές τάξεις των Ελληνοπαίδων Εξωτερικού στην Δυτική Γερμανία. Παρακολούθησε Πρόγραμμα Πανεπιστημιακής Μετεκπαίδευσης ενός εξαμήνου στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή του Muenster της Γερμανίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1979 και υπηρέτησε για έξι χρόνια στα χωριάΧώνος και Αΐμονας. Το 1983 ίδρυσε τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αΐμονα Ο ΠΛΑΤΩΝ» όπου διετέλεσε πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος.

Διετέλεσε Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Βοριζίων από το 1986 ως 1987. Ανακηρύχτηκε Επίτιμος Δημότης της κοινότητας Βοριζίων με αριθμό Πράξης 5 / 1987 του Κοινοτικού Συμβουλίου Βοριζίων στις 17 Μαΐου 1987. Διετέλεσε Διευθυντής στο 30ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου από το 1988 ως το 1990, στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου από το 1990 ως το 1993 και στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου από το 1993 ως το 1997.

Υπηρέτησε ως προϊστάμενος από το 1997 ως το 2000 στο 2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει πάρει διπλώματα και επαίνους για τησυγγραφική του δραστηριότητα από τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ηρακλείου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στις 30 Ιανουαρίου 1990 και Νίκου Καζαντζάκη στις 30 Ιανουαρίου 2002, καθώς και άλλα. Τιμήθηκε στις 24 Μαρτίου 2003 με αναμνηστική πλακέτα σαν Επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΠΛΑΤΩΝ» από το νέο Συμβούλιο.

Κατά τη θητεία του ως Δάσκαλος και Διευθυντής έλαβε μέρος σε παιδαγωγικά συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια ενώ διοργάνωσε θεατρικές παραστάσεις, που έχει γράψει ο ίδιος, εξωσχολικές εκδρομές και χοροεσπερίδες. Η συγγραφική του δραστηριότητα είναι μεγάλη καθώς έχει γράψει δοκίμια, ποιήματα, πεζογραφήματα και θεατρικά έργα στις εφημερίδες ΠΑΤΡΙΣ, ΤΟΛΜΗ, ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΑΛΛΑΓΗ αλλά και σε διάφορα περιοδικά και σχολικά περιοδικά. Μέχρι πρόσφατως ζούσε στο Ηράκλειο όπου συνέχιζε ακούραστα το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Ο Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννης συγχωρέθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015,

Έργα του:
- ΑΪΜΟΝΑΣ Παράδοση - Ιστορία - Μνημεία - Λαογραφία (1986) -  Διαβάστε αποσπάσματα
- Βαλσαμόνερο «Το Ερειπωμένο Μοναστήρι»
(1986)
- Βορίζα «Το χωριό των καπετάνιων»
(1987)
- Οι εκδηλώσεις μας
(1988)
- Αναμνήσεις
(1989)
- Εμπειρίες από τη σχολική ζωή
(1990)
- Της μοίρας τα τερτίπια
(Θεατρικό έργο, δημοσιευμένο στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»
- Της μοίρας τα τερτίπια 2 (Θεατρικό έργο, ακυκλοφόρητο) 

Διαβάστε το αφιέρωμα μας στον άνθρωπο, δάσκαλο, συγγραφέα, ιδρυτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ο ΠΛΑΤΩΝ από την ιστοσελίδα μας.


Δημήτριος  Σαμόλης

dim samolisΟ Δημήτριος Βασ. Σαμόλης γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1948 στον Αΐμονα. Ο πατέρας του, Βασίλειος Αντ. Σαμόλης ήταν λυράρης και μαντιναδολόγος και από αυτόν κληρονόμησε το χάρισμα να γράφει στίχους από πολύ νεαρή ηλικία.

Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο του Αΐμονα. Ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες μέχρι το1965 που μπαρκάρισε σε εμπορικό φορτηγό πλοίο, όπου εργάστηκε ως θερμαστής, λιπαντής και ναύτης γυρίζοντας όλο τον κόσμο. Από το 1968 μέχρι το 1970 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Ναυτικό, υπηρετώντας στο αντιτορπιλικό «Βέλος». Το 1970 μπαρκάρισε δεύτερη φορά στα εμπορικά φορτηγά πλοία.

Το 1971 μετανάστευσε στο Duisburg της Γερμανίας. Εκεί δούλεψε ως μανουμβρατζής και τα τελευταία χρόνια ωςμηχανοδηγός στα φορτηγα τρένα της εταιρείας "THYSSEN". Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1990 και είναι μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου όπου ασκεί το επάγγελμα του ταξιτζή.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, με αφορμή το ποιητικό του ταλέντο. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς μαντινάδας και έχει πάρει διακρίσεις, καθώς επίσης και διάφορους επαίνους όπως από την εταιρεία Planner και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Μίνως 94,1 FM, Κρητόραμα 97,9FM και Mega Creta 103,1 FM.

Έργο του:
- Κρητικά Μερακλήκια (2005) - Διαβάστε αποσπάσματα

Στο περιοδικό ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ του τεύχους Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2007 (Νο 7) έγινε ένα αφιέρωμα για το βιβλίο του Δημήτριο Β. Σαμόλη - Διαβάστε το αφιέρωμα


 Μανόλης Γ. Κοντογιάννης

kontogiannis2

Ο Μανόλης Γ. Κοντογιάννης γεννήθηκε στη Χρυσοπηγή Ηρακλείου το 1963. Εκεί μεγάλωσε και τέλειωσε το σχολείο. Η καταγωγή του είναι από τον Αΐμονα. Μεγάλωσε με κρητικά ακούσματα, μιας και προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια. Ο θείος του Μύρωv Κοντογιάννης (Χτυπομύρως) ήταν γνωστός λυράρης στο χωριό και στα περίχωρα. Ο Μανόλης Κοντογιάννης μπαρκάρισε σε τοπικές γραμμές πλοίων από το 1979 έως το 1981. Ξεκίνησε να ασχολείται με το στίχο το 1979 . Παράλληλα ασχολείται με το επάγγελμα του ελαιοχρωματιστή.

Έργα του:
- Τα κανάκια της Κρήτης (1996)
- Τση Κρήτης η παράδοση (1997)
- Αθάνατη Κρήτη (1998)
- Ερωτοκελαϊδίσματα (2000) - Διαβάστε αποσπάσματα
- Ξομπλιάστρα Κρήτη  


Χρύσα Παγκάλου

xrysa

Η Χρύσα Παγκάλου γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης τον Αύγουστο του 1984. Καταγωγή της το χωριό του Αΐμονα. Κόρη καπετάνιου μεγάλωσε με πολλές εικόνες από μέρη μακρινά.

Επέλεξε να σπουδάσει στο τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα το Αγρίνιο, ενώ ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της είναι στον τομέα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο.

Το 2009 έκανε την πρώτη της προσπάθεια με μεγάλη επιτυχία στο σύγχρονο παραμύθι με τίτλο Ονείρου Οδύσσεια - Περισσότερα.

Επιπλέον συγγραφική εμπειρία της, αποτελεί το βιβλίο με τίτλο «Το δάσος του Ρούβα… σε ένα βιβλίο», το οποίο συνέγραψε με την Π. Κυριαζή, ενώ ανέλαβε και την εικονογράφησή του. Μία έκδοση με τη σφραγίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και τη συνεργασία του Δήμου Ρούβα.

Τα προηγούμενα έτη έχει δώσει διαλέξεις σε συνέδρια και σεμινάρια σε θέματα που άπτονται της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ έχει εργαστεί στο χώρο της εκπαίδευσης και των media.

Πιστή ακόλουθος της ρήσης πως: Η ζωή αποτελεί αέναη πηγή γνώσης…


 Ειρήνη Τερζάκη

 Η Ειρήνη Μάθεση Τερζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Όταν ήταν σε μικρή ηλικία μετακόμισε η οικογένειά της στα Μέγαρα Αττικής όπου μεγάλωσε και σπούδαασε. Το 1969 μετανάστευσαν οικογενειακώς στη Βοστώνη της Αμερικής όπου γνώρισε το σύζυγό της Χρήστο Τερζάκη, γιος του Μιχάλη και της Ελένης (το γένος Λιναρίτη) Τερζάκη. Μαζί έχουν αποκτήσει τρία παιδιά: Την Ελένη, το Μιχάλη και τη Μαριάννα. Από το Μιχάλη και τη νύφη τουςΕλευθερία (το γένος Σωπασή) έχουν αποκτήσει δυο εγγόνια Τo Χρήστο και την Κυριακή Τερζάκη.

Ο πατέρας της Παναγιώτης Μάθεσης ήταν μερακλής και στιχουργός έχοντας γράψει τραγούδια για τον Γιάννη Παπαϊωάννου, το Μάρκο Βαμβακάρη και το Βασίλη Τσιτσάνη πριν φύγει για την Αμερική. Ένα πολύ γνωστό τραγούδι του Παναγιώτη Μάθεση είναι το "Μάρω, Μαίρη, Μαρία, Μαρικάκι μου", τραγουδισμένο από τον Παπαϊωωάννου. Η καταγωγή της μητέρας της είναι από το Σφακοπηγάδι Κισσάμου στο Καστέλλι Χανίων. Ο παππούς της Μιχάλης Καψανάκης έχει το παρατσούκλι "Καπετάν Μιχάλης" για την θυσία του στον Πόλεμο με τους Τούρκους.

Η Ειρήνη Μάθεση - Τερζάκη έχει γράψει το πρώτο της βιβλίο το με τίτλο "Ζήσε ξανά σαν παιδί - Αξίζει να το ζεις" και θέλει να μας θυμίσει ότι η ζωή είναι ωραία ανεξαρτήτως την ηλικία του καθενός. Μας ζητάει να δούμε την καθημερινότητά μας μέσα από μάτια των παιδικών μας χρόνων. Περισσότερα

 
 

Διαβάστε αποσπάσματα απο τα βιβλία των συγγραφέων