Γιάννης Συγλέτος – Ο ηχολήπτης της ΕΡΤ

Ο Γιάννης Συγλέτος σπούδασε στην Αθήνα με πρώτο του πτυχίο από την Σχολή Ηλεκτρονικών Αναστασιάδη στα ηλεκτρονικά και με δεύτερο από την Σχολή Παπαντωνοπούλου στην ηχοληψία με άριστα. Επέκτεινε τις σπουδές του στη Μουσική φοιτώντας στο Ωδείο Αθηνών  και στο Πινδάρειο Ωδείο, από όπου έλαβε το Δίπλωμα του Ειδικού Αρμονίας με άριστα, ενώ παράλληλα εργαζόταν και σπούδαζε δίπλα στον Δάσκαλο Ηχοληψίας Σήφη Σιγανό, ολοκληρώνοντας τις γνώσεις του στον τομέα των ηχογραφήσεων. Το έτος 1976 με μεσολάβηση του μαέστρου Kurt Massure και με την υποστήριξη της ΕΡΤ μετεκπαιδεύεται στο Βερολίνο στον τομέα ηχογραφήσεων κλασσικής και σύγχρονης μουσικής με τους διάσημους στον τομέα τους καθηγητές Wigla και Lau.

Το έτος 1972 ο Μάνος Χατζιδάκις ως Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τον επέλεξε να αναλάβει τις ηχογραφήσεις της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ, συνεργασία που διήρκησε μέχρι το έτος 1976. Από τα τέλη του 1976 αναλαμβάνει τις ηχογραφήσεις της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση σημαντικότατων μαέστρων (Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Ευθύμιος Καβαλλιεράτος, Μιλτιάδης Καρύδης, Οδυσσέας Δημητριάδης, Δημήτρης Χωραφάς, Ανδρέας Παρίδης, Βύρων Κολάσης, Θεόδωρος Αντωνίου, Άλκης Μπαλτάς, Horst Neuman, Claudio Abbado, Gyorgi Lehel, Yehudi Menuhin, Rolf Reuter, Kurt Massure κ.α.). Το έτος 1979 εδραιώνεται ως ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι, που εκείνη την περίοδο κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Αποτελεί για όλη τη συνέχεια της συνεργασίας τους έναν από τους μόνιμους ηχολήπτες του Μάνου Χατζιδάκι στην Ορχήστρα των Χρωμάτων και με σημαντικές παρουσίες στους πολιτισμικούς θεσμούς: “Μουσικός Αύγουστος” στο Ηράκλειο Κρήτης, “Φεστιβάλ Λύρας” στα Ανώγεια Κρήτης και “Αγώνες Τραγουδιού” στην Κέρκυρα. Την περίοδο εκείνη παράλληλα συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως τους Astor Piazola, Gisela Mai, Susanna Rinaldi και Piovanni και σε συναυλίες στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού με τους Luciano Pavarotti, Jose Carreras, Αγνή Μπάλτσα, Νάνα Μούσχουρη.

Με τους Μουντάκη, Σταγάκη, Δερμιτζιγιάννη, Αμαργιαννάκη

Από το 1996 αναλαμβάνει προϊστάμενος του Τμήματος Ηχογραφήσεων των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, Χορωδία ΕΡΤ, Big Band).

Τα τελευταία χρόνια συνεχίζει απερίσπαστα την συνεργασία του με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και με τα Νέα Σύνολα της ΝΕΡΙΤ και παράλληλα αναλαμβάνει την ηχητική κάλυψη μουσικών, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων και παρουσιάσεων σε μεγάλες σκηνές σε Ελλάδα (Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Θέατρο Badminton) και εξωτερικό. Είναι σταθερός συνεργάτης μεγάλων Φεστιβαλικών Θεσμών όπως το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (2001-2013) και το Φεστιβάλ Φωνητικών Συνόλων Παραδοσιακής & Λαϊκής Μουσικής (2010-2014).

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Επιπροσθέτως είναι σημαντικός συνεργάτης σε επιτόπιες καταγραφές Παραδοσιακής Μουσικής που οργανώνονται από σχετικούς Φορείς (Λύκειο των Ελληνίδων, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος), έχοντας την ηχητική επιμέλεια στις μουσικές συλλογές που εκδίδονται.

Ο Γιάννης Συγλέτος είναι από τους μόνιμους συνεργάτες του ΕΡ.Κ.Ε.Τ. από την αρχή της ιδρύσεως του Φορέα στο πλαίσιο της κάλυψης μουσικών παραστάσεων ή παρουσιάσεων και φεστιβαλικών εκδηλώσεων, καθώς και των ηχητικών του καταγραφών.

2012 στο Μέγαρο μουσικής με τους Μιχάλη Μακρή, Παύλο Τούτουζα, Νικόλαο Βαφειάδη

Δείτε τον Γιάννη Συγλέτο στο facebook.

Πηγή: http://erket.org/el/erket/partners.html

Φωτογραφίες από το προσωπικό λογαριασμό facebook του Γιάννη Συγλέτου και από τις ιστοσελίδες erket.org, kritikaepikaira.gr, oebyx.gr

2 replies
 1. κλαιρη κωνσταντινιδου
  κλαιρη κωνσταντινιδου says:

  παλιε κάλε μου φίλε,
  Μεγάλε Ηχολήπτη, που μελέτησες και Χιντεμιτ για να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο!!!
  Δεν ήταν τυχαίο που ο Μάνος σου έδωσε το στούντιο C για να δουλεύεις τις ορχήστρες!!!
  Πάντα σε αγαπάμε γι αυτό που είσαι και γι αυτό που προσέφερε στο παλιό Γ´

  Απάντηση
 2. Γιάννης φλουρης
  Γιάννης φλουρης says:

  Είμαι περήφανος και είναι τιμή μουπου είμαστε χοριανοι, φίλοι και φυσικά σειρά,να είσαι πάντα καλά!!!

  Απάντηση

Μοιραστείτε τα σχόλια σας
(απαιτείται έγκριση από τον διαχειριστή):

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *