Μανόλης Γ. Κοντογιάννης

Ο Μανόλης  Γ. Κοντογιάννης γεννήθηκε στη Χρυσοπηγή Ηρακλείου το 1963. Εκεί μεγάλωσε και τέλειωσε το σχολείο. Η καταγωγή του είναι από τον Αΐμονα. Μεγάλωσε με κρητικά ακούσματα, μιας και προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια. Ο θείος του Μύρωv Κοντογιάννης (Χτυπομύρως) ήταν γνωστός λυράρης στο χωριό και στα περίχωρα. Ο Μανόλης Κοντογιάννης μπαρκάρισε σε τοπικές γραμμές πλοίων από το 1979 έως το 1981. Ξεκίνησε να ασχολείται με το στίχο το 1979 . Παράλληλα ασχολείται με το επάγγελμα του ελαιοχρωματιστή.

Έργα του:
– Τα κανάκια της Κρήτης (1996)
– Τση Κρήτης η παράδοση (1997)
– Αθάνατη Κρήτη (1998)
– Ερωτοκελαϊδίσματα (2000)
– Ξομπλιάστρα Κρήτη


Δισκογραφικά έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο cd “Στα πανηγύρια του χωριού” του Νίκου Κεφαλογιάννη σε συμμετοχή σε στίχους, ενώ ακολούθησε συνεργασίες με τους Δημήτρη Βασιλάκη, Γιάννη Μακριδάκη, Ζαχαρία Λουδιανό, Γιώργη Στιβακτάκη, Γιάννη Φραγκιαδάκη, Κώστα Βασιλάκη, Αλέκο Πολυχρονάκη, Κυριακό Καλλέργη, Γιώργη Λιαπάκη και στο δίσκο “Τα καλύτερα συρτά” με τον Δημήτρη Καμάρη.

Στη δισκογραφική δουλειά “Χαμόγελο μου ερωτικό” του Παντελη Σαλούστρο όλοι οι στίχοι είναι δικοί του ενώ στα τραγούδια “Κρήτη μου”, “Ως πότε θα σε καρτερώ” και “Είσαι όμορφη” υπογράφει και τη μουσική.

Στη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Κουμιανάκη “Είσαι πληγή” όλοι οι στίχοι είναι του Μανόλη Κοντογιάννη, ενώ έχει γράψει και τη μουσική σε 5 από τα έντεκα τραγούδια (Πιο δυνατότερος σεβντάς, Κάθε βραδιά, Είσαι πληγή, Στο κάθε μου ζάλο, Παρηγοριά τη σκέψη σου, Όμορφος σαν τη ζωγραφιά)

Τον Σεπτέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε την τελευταία του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά “Ερωτικοί παλμοί” σε μουσική και στίχους του ίδιου από την δισκογραφική εταιρεία Φαιστός. στην οποία συμμετέχουν οι Παντελής Σαλούστρος, Στέφανος Αναστασάκης, Κώστας Ζουμπουλάκης, Παύλος Σηφάκης, Τριαντάφυλλος Στεφανάκης, Μαρίνος Κολοβός, Μανώλης Στεφανάκης και Γιάννης Κουμιανάκης.  Η ενορχήστρωση, ηχογράφηση, μίξη ήχου και Master έγινε από τον Δημήτρη Συγλέτο.

Δείτε παρακάτω κάποια βίντεο από το cd αυτό:

Όλοι οι συγγραφείς