Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΠΛΑΤΩΝ»
Χοροεσπερίδες & θεατρικές παραστάσεις
Η πρώτη επίσημη χοροεσπερίδα οργανώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από τη δασκάλα Χρυσούλα Ανδρουλάκη για την ενίσχυση του Σχολικού Ταμείου. Με τα έσοδα έγινε περίφραξη του αύλειου χώρου του παλιού Δημοτικού σχολείου και κατασκευή εγκαταστάσεων υγιεινής.
Αργότερα οργανώθηκε κι άλλη χοροεσπερίδα με τη μικρή θεατρική παράσταση «Ο Προεστός του Χωριού» από τη δασκάλα και το χωριανό συνάδελφό της Μιχαήλ Θ. Σαμόλη, που συνυπηρετούσαν τότε.
Το 1964 η υπάλληλος της Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας της Διεύθυνσης Γεωργίας του Νομού Ρεθύμνης Μαρία Κεφαλογιάννη, συνεργαζόμενη με τον τότε γεωπόνο της περιοχής Εμμανουήλ Ανυφαντάκη οργάνωσαν μία θεατρική παράσταση με χοροεσπερίδα στο χωριό. Έτσι παρουσιάστηκε μετά από πολύμοχθη και σοβαρή προετοιμασία η θεατρική παράσταση «Εξοχικό κέντρο Ο ΕΡΩΣ» του Δημήτρη Ψαθά. Στην παράσταση έλαβαν μέρος οι Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννης, Αθανάσιος Γ. Τερζάκης, Ελευθέριος Εμ. Λιναρίτης, Νικόλαος Στ. Τζεδάκης, Βασίλειος Γ. Πάγκαλος, Ανδρέας Εμ. Μαγκωνάκης, Γεώργιος Ι. Κοντογιάννης, Σοφία Ι. Συγλέτου, Ευσεβία Β. Συγλέτου, Καλλιόπη Μ. Συγλέτου, Ανδρονίκη Γ. Παγκάλου, Γεωργία Ι. Λιναρίτη και Χριστίνα Ι. Ρουμπάκη. Ο Χρήστος Τερζάκης είχε αναλάβει να ανοίγει και να κλείνει την αυλαία της σκηνής.
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της εξελέγησαν Πρόεδρος η Σοφία Ι. Συγλέτου, Αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Α. Κοντογιάννη, ενώ μέλη ήταν οι Στέλλα Ευστρ. Βενετίου, Παντελία Εμ. Λιναρίτη και Ελένη Ι. Τζεδάκη.
Το 1965 ο δάσκαλος Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννης οργάνωσε θεατρική παράσταση με χοροεσπερίδα. Παρουσιάστηκε «Η ΕΣΜΕ», έργο του Περεσιάδη. Έλαβαν μέρος ο ίδιος ο Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννης αλλά και οι Εμμανουήλ Στ. Σαμόλης, Ζαχαρίας Μ. Τερζάκης, Κωνσταντίνος Ι. Ρουμπάκης, Εμμανουήλ Γ. Λιναρίτης, Εμμανουήλ Μ. Τερζάκης, Καλλιόπη Ανδ. Κοντογιάννη, Μαρία Γ. Παγκάλου, Μαρία Ι. Τερζάκη και Χριστίνα Ι. Ρουμπάκη. Τα έσοδα διατέθηκαν για την ισοπέδωση του χώρου του Νεκροταφείου πριν αυτό επεκταθεί.
Έκτοτε ακολούθησε μια περίοδος στασιμότητας λόγω της δικτατορίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν άρχισαν να ιδρύονται αρκετοί Σύλλογοι από τους χωριανούς.
Τα στοιχεία από την ιστορία των συλλόγων είναι από το βιβλίο «ΑΪΜΟΝΑΣ Παράδοση – Ιστορία – Μνημεία – Λαογραφία» του Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννη.