Γιάννης Κοντογιάννης

Γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1992 στον Αΐμονα. Άρχισε να ασχολείται με τη λύρα στην ηλικία των 7 ετών με αφορμή μια συγγενική παρέα στο Ηράκλειο. Ήταν μαθητής του Γιώργου Σκουτέλη και του Στράτου Γουνάκη. Πρώτη φορά μπροστά σε κόσμο έπαιξε 8 ετών στο Κρητικό κέντρο «Αναγέννηση» στην Αμμουδάρα Ηρακλείου.

Έχει γίνει γνωστός από διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές. Το 2003 έλαβε μέρος στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Κρητικής Μουσικής με ένα δικό του τραγούδι έχοντας στο πλάι του τον Γιάννη Μαρκογιαννάκη, όπου κατέκτησε το πρώτο βραβείο. Το τραγούδι ήταν το «Μαρουβάς» σε στίχους του πατέρα του Γιώργου Κοντογιάννη, το οποίο κυκλοφόρησε έξι μήνες αργότερα σε cd μαζί με άλλα τρία δικά του τραγούδια.

Έχει παίξει με πολλούς σπουδαίους λαουτιέρηδες. Κάποιοι από αυτούς είναι: Νεκτάριος Κοντογιάννης, Γιάννης και Μιχάλης Πετσάκης, Αντώνης και Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Μανόλης Κακλής.

Στη 2η δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “Στου έρωτα την αμμουδιά” με δικές του δημιουργίες  ερμηνεύουν: Ο Γιάννης και Μιχάλης Πετσάκης, Ο Κώστας Καραντινός, ο Παντελής Σαλούστρος, ο Γιάννης Βαμβουκάκης  αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης. Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο «Να ‘χα τσι πόνους μοναχός» με κυρίως δικούς του στίχους και μουσική.

Δισκογραφίες:

  • Μαρουβάς (2003)
  • Στου έρωτα την αμμουδιά (2007)
  • Να ‘χα τσι πόνους μοναχός (2010)

Το 2015 κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το τραγούδι “Χάθηκε η αγάπη μου” σε μουσική του ίδιου. Το 2018 σε συνεργασία με το Δημήτρη Συγλέτο επανακυκλοφόρησε όπου ο Γιάννης είναι στη λύρα ενώ στο λαούτο και τραγούδι είναι ο Δημήτρης. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με το Νίκο Κουτάντο στο τραγούδι “Το δάκρυ του Θεού” παίζοντας λύρα.

Το Νοέμβιο του 2019 κυκλοφορεί το νέο του τραγούδι “Φτερά ξένα” σε μουσική του ίδιου ενώ οι στίχοι είναι του Γιώργη Παλαμιανάκη.

Ο Γιάννης Κοντογιάννης παραδίδει μαθήματα λύρας σε νέους.


Δείτε βίντεο του Γιάννη Κοντογιάννη

Παλαιότεροι καλλιτέχνες

Νεώτεροι καλλιτέχνες