Μιχάλης Στα. Σαμόλης

Μιχάλης Σαμόλης

Γεννήθηκε στον Αΐμονα το 1947 όπου μεγάλωσε και αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο. Παροτρυνόμενος από τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια του ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία να παίζει μαντολίνο όπως και εκείνα.

Στην ηλικία των οκτώ είχε την πρώτη του επαφή με τη λύρα. Στα έντεκά του χρόνια έπαιξε στο πρώτο του γλέντι σε γάμο. Αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου (Καπετανάκειο) και στη συνέχεια από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου.

Έχει συνεργαστεί και σαν λαουτιέρης με τον Γιάννη Κουφαλιτάκη, τον Κώστα Μουντάκη, τον Δημήτρη Πασπαράκη και πολλούς άλλους. Το 1968 έπαιξε λύρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Χόρεψε το Χορευτικό Συγκρότημα Ζωνιανών με επικεφαλής τον Σοφοκλή και την Κρήτη Ζερβού. Εκτός από το επάγγελμα του λυράρη εξασκεί και το λειτούργημα του δασκάλου.

Σήμερα ζει στο Ηράκλειο και είναι Διευθυντής στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Στην ετήσια χοροεσπερίδα του Αΐμονα στις  17 Φεβρουαρίου 2006 τιμήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο ΠΛΑΤΩΝ» για την προσφορά του στην Κρητική Μουσική. Έχει συμμετάσχει στην δισκογραφική δουλειά “Στης λύρας τα γυρίσματα” του ανιψιού του Νεκτάριου Σαμόλη

Δείτε κάποια βίντεο του Μιχάλη Σαμόλη

Παλαιότεροι καλλιτέχνες

Νεώτεροι καλλιτέχνες